Truly számológép

A matek feladatok megoldásához mindenki használ számológépet. A zsebszámológép működési elve alapvetően megegyezik a nagyobb számítógépekével. Egy számológép bárhol, bármikor kisegít. A számológép megkönnyíti és gyorsítja a számolással járó napi feladatokat.

Csupán néhány cég fejleszt számológépet. Ezek közé tartozik a Truly. Az első asztali számológép bemutatása óta a Truly a számológépgyártás vezetője lett. Kiváló tervezés, fejlett funkciók és újszerű technológiák tették a Truly számológépeket világszerte elsőszámúvá.

A számológépet nem tanácsos gyakran cserélgetni, mivel ha az egyik számológépet megszokjuk, nehéz lesz az új típusra átállni így célszerű lehetőleg ugyanazt a számológépet használni. Az első tennivaló, hogy olvasd el a számológéphez kapott ismertetőt.

A számolás lépéseinek leírásánál kialakultak bizonyos szabályok. Ezeket a számológépek jelentős része ismeri, a másik része nem. A legfontosabb szabály az, hogy a leírtakat balról jobbra haladva olvassuk és számoljuk ki. Az előírástól eltérünk akkor, ha nem egyforma rangú műveleteket végzünk el. Az összeadás és a kivonás alacsonyabb rangú, mint a szorzás és az osztás. Ez azt jelenti, hogy ha egy műveletsorban van összeadás és szorzás is, akkor hiába van előbb az összeadás, mint a szorzás, mégis először a szorzást kell elvégezni. A műveleti sorrendet eldöntő jelünk is van: ez a zárójel. A szabályok megállapodás szerint legelőször a zárójelben lévő feladatokat kell elvégezni, és csak utána a többit.

Forrás: wts.hu, 2017-03-30 18:50